zondag 24 januari 2010

prikkel jezelf

De juiste prikkel op het juiste moment dus...
Dat klinkt makkelijk maar dat is het niet! Wat voor iemand anders goed werkt hoeft voor jou niet te betekenen dat het ook gaat werken.

Wat heb jij als doelstelling? Train je voor een zware wedstrijd of wil je gewoon fitter worden? Als je je doelstelling hebt geformuleerd ga dan na wat je ervoor moet doen en laten.
Dat klinkt simpel toch? Wat je in de praktijk echter ziet is dat men geen juiste keuzes maakt in trainingsopbouw.
vb. schema fietser
maandag interval training, dinsdag klim training, woensdag herstel, donderdag tijdrit training, vrijdag krachttraining en zaterdag en zondag een lange duurrit.
Bovenstaand schema komt in de praktijk vaker voor. Er zit voldoende variatie in maar dat is het 'm juist. Er zit te weinig nadruk in het schema, maw train waar je beter in wilt worden en doe dit veel en vooral specifiek. Lance Armstrong ging niet beter klimmen door veel tijdrittrainingen.

Werk in blokken van bijvoorbeeld 3-4 weken en stel ieder blok een specifiek thema centraal. Na een trainingblok kies je weer een ander onderdeel van je training. Op deze manier verras je jezelf en je lichaam doordat je niet weken achter elkaar hetzelfde doet. Het lichaam gaat zich nl. aanpassen aan je training. Als laatste werkt het voor je motivatie prettig als je na 3-4 weken weer iets anders kunt gaan trainen.

De juiste prikkel op het juiste moment dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.