dinsdag 26 januari 2010

Inspireer jezelf


Het is januari, 26 januari 2010. Herinner jij je goede voornemens voor 2010 nog?

Statistisch gezien haakt 95% al af op 15 januari om goede voornemens om te zetten in daden. Wat was jouw doelstelling voor 2010?
'Ik wil afvallen' 'Ik wil stoppen met roken' 'Ik wil een andere baan' zijn zomaar 3 goede voornemens. Wil je iets veranderen? Doe het dan!

Iets veranderen gaat automatisch, probeer het maar!
1. Wat is je doelstelling
2. Laat die doelstelling je enthousiast maken
3. Creeer een inspirerende omgeving om dit te doen
4. Zie de doelstelling voor je!
5. Maak de doelstelling haalbaar en beloon jezelf! Zorg voor VOORUITGANG!
6. STOP MET UITVLUCHTEN! (geen tijd, ik begin na de carnaval, ik moet eerst dit afmaken)
7. GELOOF in jezelf.

Ik wens je veel succes met jouw doelstelling(en) voor dit jaar en voor volgend jaar en de tijd erna. Of het nu in je priveleven is, je werk of in sport.
JUST DO IT en BELIEVE IT!

zondag 24 januari 2010

prikkel jezelf

De juiste prikkel op het juiste moment dus...
Dat klinkt makkelijk maar dat is het niet! Wat voor iemand anders goed werkt hoeft voor jou niet te betekenen dat het ook gaat werken.

Wat heb jij als doelstelling? Train je voor een zware wedstrijd of wil je gewoon fitter worden? Als je je doelstelling hebt geformuleerd ga dan na wat je ervoor moet doen en laten.
Dat klinkt simpel toch? Wat je in de praktijk echter ziet is dat men geen juiste keuzes maakt in trainingsopbouw.
vb. schema fietser
maandag interval training, dinsdag klim training, woensdag herstel, donderdag tijdrit training, vrijdag krachttraining en zaterdag en zondag een lange duurrit.
Bovenstaand schema komt in de praktijk vaker voor. Er zit voldoende variatie in maar dat is het 'm juist. Er zit te weinig nadruk in het schema, maw train waar je beter in wilt worden en doe dit veel en vooral specifiek. Lance Armstrong ging niet beter klimmen door veel tijdrittrainingen.

Werk in blokken van bijvoorbeeld 3-4 weken en stel ieder blok een specifiek thema centraal. Na een trainingblok kies je weer een ander onderdeel van je training. Op deze manier verras je jezelf en je lichaam doordat je niet weken achter elkaar hetzelfde doet. Het lichaam gaat zich nl. aanpassen aan je training. Als laatste werkt het voor je motivatie prettig als je na 3-4 weken weer iets anders kunt gaan trainen.

De juiste prikkel op het juiste moment dus.

donderdag 21 januari 2010

Juiste trainingsopbouw


Er wordt veel gezegd en geschreven over trainingsprogramma's.
Er is 1 belangrijk punt waar je rekening mee dient te houden.

Je dient om vooruitgang te boeken de JUISTE trainingsprikkel toe te dienen.
Laat ik dit meer inzichtelijk maken met een voorbeeld.
In de grafiek zie je dat je training start op de 0-lijn. Vervolgens krijg je de trainingsarbeid en de herstelfase. En nu komt het moeilijkste. Wanneer moet je de volgende training inplannen?
Deze dien je in te plannen in de 'supercompensatiefase'. Doe je dat niet en zit er teveel tijd tussen de 1e en 2e training dan is je uitgangsnivo wederom op de nullijn en boek je geen vooruitgang.

Plan je je 2e training echter in de 'supercompensatie' fase dan is je uitgangsnivo iets hoger dan de 0-lijn. De lijn zal een opgaande lijn volgen en je zult vooruitgang boeken.

Wat belangrijk is om te weten dat er geen BLAUWDRUK bestaat voor het juiste tijdstip van trainen. Dat is voor iedereen verschillend. Ga voor jezelf maar eens na of je in het verleden al een training toepaste wanneer je eigenlijk nog te moe was. Wat deed je toen? Stopte je, ging je op een lager tempo trainen of ging je gewoon door met de geplande training met als gevolg overtraining?
Als standaard richtlijn kun je hanteren;
- herstel duurtraining D1 en D2 is 1 dag
- herstel duurtraining D3 en intervaltraining 2 dagen
- herstel krachttraining 2 dagen (uitzondering buikspieren, herstel is 1 dag)
Om je herstel te bevorderen kun je de dag na je activiteit rustig fietsen, lopen etc. in een heel rustig tempo. Fietsen en zwemmen worden als beste hersteltraining erkend omdat ze het minst belastend zijn voor je lichaam.
Lees meer over trainingsopbouw in het volgend artikel...

donderdag 14 januari 2010

Het belang van krachttraining (bij vrouwen)


Gewichtstraining expert en onderzoeker Wayne Westcott, PhD, van het South Shore YMCA in Quincy, Massachusetts,geeft 10 belangrijke redenen waarom vrouwen krachttraining serieus moeten nemen:


1. Je zal meer vet verliezen dan dat je in spieren zal winnen. Westcott en zijn collega's hebben verscheidene studies gedaan m.b.t. gewichtstraining in samenwerking met duizenden vrouwen en zij hebben nooit klachten gehad van vrouwen die te "breed" werden. Om precies te zijn, Westcott's onderzoek laat zien dat de gemiddelde vrouw die 2 tot 3 maal per week aan krachttraining doet na 8 weken 1.75 pond droge spiermassa kan winnen en daarbij 3.5 pond vet verliest. Anders dan mannen, hebben vrouwen 10 tot 30 keer minder hormonen die zorgen voor de "mannelijke spiermassa", legt Kraemer uit.

2. Je nieuwe spieren zullen je helpen in het gevecht tegen overgewicht. Wanneer je "nieuwe" spieren krijgt door de krachtttraining, zal je rust metabolisme (BMR) omhoog gaan, dus je verbrandt meer calorieën de hele dag lang, vermeld Westcott. Voor elke pond spiermassa die je wint, verbrand je 30 tot 50 méér calorieën per dag. Dus, als voorbeeld, als je 3 pond spiermassa wint en daarbij 40 kcal meer verbrand per pond, dan zal je 120 calorieën méér verbranden per dag. Of ongeveer 3.600 calorieën per maand. Dat staat gelijk aan een verlies van 10 tot 12 pond vet in 1 jaar tijd!

3. Je zal een sterkere vrouw worden. Westcott's onderzoeken wijzen uit dat matige gewichtstraining de kracht van eenvrouw zal doen toenemen met 30 tot 50 percent. Extra kracht zal het gemakkelijker maken om enkele dagelijkse activiteiten te doen. Zoals het heffen van kinderen of boodschappen. Kraemer vermeld dat het grootste verschil in kracht tussen mannen en vrouwen voortkomt uit het verschil in lichaamsgrootte en vetmassa; pond voor pond, kunnen vrouwen hun kracht in dezelfde ratio ontwikkelen als mannen.

4. Je botten zullen er voordeel uit halen. Nadat je de hoge school verlaat, heb je alle minerale bot densiteit bereikt die je ooit zal hebben - tenzij je gaat krachttrainen, zegt Wescott. Onderzoek heeft ontdekt dat gewichtstraining de minerale bot densiteit van de wervelkolom kan verbeteren met 13 percent in 6 maanden. Dus krachttraining is een krachtig hulpmiddel tegen osteoporose.

5. Je verlaagt het risico op diabetes. Diabetes die begint bij volwassenen is een groeiend probleem voor vrouwen en mannen. Onderzoek wijst uit dat gewichtstraining het glucose gebruik in het lichaam kan verbeteren met 23 percent in vier maanden.

6. Je zal hartziekten tegengaan. Krachttraining zal het cholesterol profiel en de bloeddruk verbeteren, volgens recent onderzoek. Natuurlijk, je programma zal ook cardiovaculaire en flexibiliteitstraining inhouden.

7. Je zal rugklachten vermijden en artritis tegengaan. Een recente 12 jaar durende studie liet zien dat het versterken van de lage rugspieren een 80 percent succesvolle ratio had in het vermijden van lage rugpijn. Andere studies wezen uit dat gewichtstraining artritis-pijn kan verminderen en gewrichten versterkt.

8. Je zal een betere atleet zijn. Wescott heeft ontdekt dat krachttraining het atletisch vermogen verbeterd. Golfers, als voorbeeld, kunnen hun "driving power" aanzienlijk verhogen. Welke ook je sport is, krachttraining zal niet alleen je vermogen verhogen maar ook het risico op blessures doen dalen.

9. Het zal werken ongeacht je leeftijd. Wescott heeft succesvol verschillende vrouwen in hun 70 en 80 getraind, en studies laten zien dat krachttoename mogelijk is op elke leeftijd. Let echter wel, dat krachttraining altijd onder toezicht zou moeten bij ouderen.

10. Je zal je mentale kracht versterken. Een Harvard studie ontdekte dat 10 weken aan krachttraining doen, clinische symptomen van depressie BETER kan verminderen dan een standaard bezoek aan de psych. , zo zegt Wescott. Vrouwen die aan krachttraining doen rapporteren dikwijls dat ze zich meer zelfzeker en bekwamer voelen als resultaat van hun trainingsprogramma.

zondag 3 januari 2010

fietsen veiliger dan lopen?

Fieten lijkt veiliger dan lopen. Je belast het lichaam immers minder. Toch blijkt uit onderzoek dat fietsers ten opzichte van lopers een lagere botdichtheid hebben. Met name in de ruggegraat en de heupen. De meting van de dichtheid van de botstructuur geeft de volgende cijfers; 63% van de fietsers scoort laag op de meetlat ten opzichte van de groep lopers met 19%.
Een oorzaak?
Kijkend naar beide activiteiten valt het volgende op;
Bij lopen komt het lichaam (afhankelijk van het tempo) met een kracht van 2-3x het lichaamsgewicht op de grond neer. Een loper gebruikt daarnaast meer spieren in het lichaam.
Het advies? Doe geregeld stabiliteitstraining voor buik en onderrug en onderneem met name in de 'niet wedstrijd periode' (aansluitend aan het seizoen) andere activiteiten zoals lopen, schaatsen of krachttraining.